Finále PPE: Skalák
Publikováno 30.12.2010 v kategorii: Ozvěna

Jsem z pivovaru v Malém Rohozci. U nás se vždy v historii bojovalo proti pivovarnickému kartelu a velkokapitálu dobrým pivem, v tom úspěšně pokračujeme i v době europiv.

V pivovaru panuje pohodová atmosféra, pod vedením sládka Jana Kropáčka zde vaří poctivá piva klasickou technologií. Pracují tady s řemeslným fortelem, zvláště já Skalák jsem jejich miláček, dávají si na mne záležet a musím jim chutnat.

To jsem já
To jsem já

Narodil jsem se z vody z vlastních studní ve Vazoveckém údolí, českého sladu plzeňského typu z blízké sladovny v Mšenu a žateckých chmelů včetně proslulé odrůdy žatecký červeňák. V otevřené spilce jsem prokvášel deset dní při teplotě deset stupňů. Ve sklepě jsem si poležel šest týdnů, abych dostal správný říz. Potom mne zfiltrovali a pasterizovali, to tedy byla hrůza, ale prý se to musí, abych dlouho vydržel.

Na cestu jsem se vydal až do Prahy, do prodejny Pivní galerie v Holešovicích. Tam mne slušně skladovali, takže jsem netrpěl, jako se to někdy stává. Za pár měsíců jsem se ocitl v lednici vyhlášené pivní restaurace První Pivní Tramway v Michli. A nestačil jsem se divit! Že prý budu soutěžit, všude kolem mne byly skvělé české ležáky. Bernard z Humpolce který vyhrál semifinále A s 24 body se tvářil děsně sebevědomě, a díval se na mne, který prolezl do finále o bod z pátého místa, s despektem. Chotěboř Prémium, miláček čtenářů Pivního.infa, také trochu machrovala. Já jsem byl v klidu, druhé místo v základním kole naznačovalo, že na to mám.

Degustační finále
Degustační finále

Když jsem se ocitl v degustačních skleničkách, marně jsem hledal našeho sládka a podsládka, kteří měli na finále přijet. Jenže bylo děsné počasí, sníh mráz, vánice, nesjízdné cesty. I začátek finále byl opožděn, protože degustátoři se nemohli do Michle dostat! Ale nakonec to začalo, členové První pivní extraligy ke mně čichali, povalovali mne v ústech, zavlažovali plnějšími doušky kořeny jazyků a pořád něco zapisovali.

Rozpij
Rozpij

Když to sečetli, tak řekli, že o vítězi se musí rozhodnout v rozpiji! A já jsem soutěžil s Bakalářem z Rakovníka, co to má k dobrému chmelu sakra blízko. Najednou vidím, že přichází sládek Kropáček s podsládkem Blaževičem. Chtěl jsem na ně zavolat: „To jsem já“. Ale všechno bylo děsně tajný a ani degustátoři nevěděli jaké dva vzorky mezi sebou soutěží, měli jen skleničku A a skleničku B.

Dopadlo to skvěle, vyhrál jsem, ale bylo to těsný. A konkurence? Prostě pivní extraliga!

Předávání diplomu
Předávání diplomu

Finálové pořadí:

1) Skalák Světlý ležák Premium, Pivovar Rohozec a.s.

2) Bakalář světlý ležák, Czech-Brewery Rakovník a.s.

3) Radegast Premium, Pivovar Radegast Nošovice, Plzeňský Prazdroj a.s.

4) Bernard Světlý ležák, Rodinný pivovar Bernard a.s.

5) Svijany Rytíř, Pivovar Svijany a.s.

6-7) Chotěboř Prémium, Pivovar Chotěboř s.r.o.

6-7) Budvar Světlý ležák, Budějovický Budvar n.p.

8) Klášter Premium, Pivovar Klášter, K Brewery Trade a.s.

9-10) Holba Premium, Pivovar Holba a.s.

9-10. Staropramen Ležák, Pivovary Staropramen a.s.

11) Platan 11, pivovar Platan, K Brewery Trade a.s.

Výsledky finále
Výsledky finále

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET